Wat gebeurt er op de High Tech Campus? [Deel 1]
Door: Redactie | 29-3-2017


EINDHOVEN - De High Tech Campus: veel Eindhovenaren zijn er nog nooit geweest, maar er werken zo’n 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers op het bedrijventerrein langs de A2. In 1997 werd bekend dat het hoofdkantoor van Philips naar Amsterdam ging verhuizen. Pijnlijk voor de stad, want Philips is Eindhoven. Om de inwoners en werknemers tevreden te houden kreeg onze stad in 1999 de High Tech Campus, Oorspronkelijk bedoeld voor werknemers van Philips, maar inmiddels zitten er ruim 135 technologische bedrijven. Maar wat gebeurt er daar precies en wat wordt er gemaakt? Op die vraag probeert Ons Eindhoven de komende maanden een antwoord te krijgen.
 

“Brainport Eindhoven is de slimste km² ter wereld„

“High Tech Campus Eindhoven is de slimste km² in Nederland met meer dan 135 bedrijven en instituten en zo’n 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers die werken aan toekomstige technologieën en producten”, valt te lezen op de website van de campus. Eindhoven werd in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld, en de High Tech Campus lijkt een grote bijdrage te leveren aan het hoge IQ van de gemiddelde Eindhovenaar.

Verder kijken op de website leert ons dat iedereen een eigen bedrijf kan starten op de campus, mits je goede ideeën hebt. Bij HighTechXL, een van de werkruimtes op de campus, moet je idee bovendien iets te maken hebben met een van de volgende acht dingen: Internet of Things, Advanced Materials, Advanced Robotics, Autonomous and Near-Autonomous Vehicles, Energy Storage, 3D-Printing, Renewable Energy and Lifetech-Medtech. Het 3D-Printen en energieopslag doet wat belletjes rinkelen op onze redactie, maar de andere zes zaken zijn toch wat ver van ons Eindhovense bed. Een bedrijf starten in worstenbroodjes behoort dus niet tot de mogelijkheden, en ook mensen die graag een Shisha-lounge willen openen hoeven niet bij de High Tech Campus aan te kloppen. De vraag is: wat heeft de gemiddelde Eindhovenaar daar dan te zoeken?© Website High Tech Campus

Waarschijnlijk niet zo veul. Natuurlijk kom je wel wat voormalig TU-Studenten en verdwaalde oud-Philips medewerkers met Eindhovense wortels tegen tijdens een rondje over de campus, maar het overgrote deel van de mensen bestaat uit expats uit landen als Japan, China en India. Maar een slimme technicus met een goed idee kan tot grote hoogte stijgen op de campus. Op de HighTechXL staan bij een goed idee meer dan 150 experts klaar om je te helpen, krijg je 6 maanden gratis kantoorruimte en €15.000 handje contantje om jouw technologische plan uit te voeren. Het enige wat de campus van jou verwacht is 8% van de aandelen van het bedrijf wat je opzet.
 
Aangezien wij weinig kaas hebben gegeten van Autonomous and Near-Autonomous Vehicles, gooien we het over een andere boeg. Niemand van onze a-technische redactie heeft een personal acceleration manager nodig voor zijn high-end hardware startup, dus wij gaan beginnen bij de basis. Wat gebeurt er op de High Tech Campus, wat voor mensen werken er, en wat betekent dit voor de doorsnee Eindhovense inwoner? Daar gaat Ons Eindhoven in de komende maanden een antwoord op vinden. Of in High Tech Campus-taal: we proberen een sustainable answer te vinden op onze vragen en die knowledge met onze lezers te delen via het worldwide ecosystem van het internet. Hou het dus in de gaten!

Werk jij of iemand die je kent op de High Tech Campus, of heb jij interessante informatie voor ons, aarzel niet en tip de redactie!

Lees ook: Vijf dingen die jeugdsentiment oproepen bij elke Eindhovenaar onder de 30!


Adverteren?