Kelderklasse: wij gingen naar de kampioenswedstrijd van Brabantia 6
Door: Redactie | 23-4-2017


In de rubriek Kelderklasse gaan we langs bij amateurwedstrijden in de regio Eindhoven. Het liefst een niet te hoog niveau, het liefst een goede derde helft. We trappen deze reeks af met het sterrenensemble van Brabantia 6.
 
Waar iemand uit de randstad bij de naam Brabantia denkt aan een kwaliteitsmerk prullenbakken, denkt een Eindhovenaar aan een traditieclub uit Strijp. Het zesde team komt uit in de 5e klasse 525 en met teams als Gestel 4, Unitas'59 7 en Nuenen 8 is dit bepaald geen Mickey Mouse competitie. Brabantia presteert dit seizoen uitstekend en dus kon zaterdag 22 april de titel binnengehaald worden. De laatste horde in de strijd om het kampioenschap: Wodan 10.

De missende n

Wodan is een club met een minder rijke traditie, maar kwam voort uit een fusie tussen W.V.V.Z en E.S.V. Bij aankomst op Sportcomplex Eindhoven Noord valt op dat het clubhuis er nog niet erg lang staat. Desondanks heeft de tijd zijn sporen achtergelaten op de kantine: de n waar Wodan op eindigt is op mysterieuze wijze verdwenen. Het zijn de kleine dingen die amateurvoetbal mooi maken.
 


Nog mooier is het ontvangst in de kantine. Bij twee kantinemedewerksters, beiden met een perfect Brabants accent, bestellen we een pilske en een broodje bal uit de jus. De warming up is al begonnen, dus we nemen plaats op de tribune. Een van de Brabantia-spelers sjouwt een reusachtige speaker op het veld en de hardstyle gaat aan. Vijf minuten later wordt geconcludeerd dat de muziek, “waarschijnlijk door die open ruimte”, toch niet hard genoeg gedraaid kan worden. De enorme boombox wordt weer naar binnen getild. Na wat loopoefeningen en afwerken op goal verdwijnt het keurkorps van Brabantia weer naar binnen, waarschijnlijk voor een laatste tactische bespreking.

De charme

Als de spelers, samen met de scheidsrechter, weer het veld opkomen vindt de eerste gevaarlijke situatie van de dag plaats. Er wordt een vuurwerk pot afgestoken die al snel omvalt, waardoor de spelers én een klein kind de sierboeketten moeten ontwijken. Gelukkig verliest niemand een ledemaat en het incident kenmerkt weer de charme van het amateurvoetbal. Ook het feit dat de doelman het veld betreedt met een sigaret in zijn mondhoek levert een belangrijke bijdrage aan dit gevoel.Na zes seconden wordt de eerste kiezelharde overtreding gemaakt: de linksback van Brabantia plant zijn noppen in het gezicht van een Wodan-speler. Er lijkt echter weinig opzet in het spel en de thuisploeg mag een vrije trap nemen. De selectie van Brabantia is fitter dan verwacht, ondanks het feit dat het team gesponsord wordt door een hamburgertent in Eindhoven. Na drie minuten speeltijd valt de eerste treffer: een doelpunt die de gehele tribune versteld laat staan. De aanvoerder van Brabantia krijgt de bal en schiet vanaf 25 meter hard op doel. Het schot van captain Jelle van Zuijlen belandt in de kruising op een manier die je normaal gesproken niet verwacht in de 5e klasse 525, maar eerder in de Champions League. De toon is gezet voor een aantrekkelijk duel. Amper vijf minuten na de openingstreffer loopt Brabantia verder uit: de rechtsbuiten krijgt een dieptepass en rond keurig af. Het algehele niveau is niet om over naar huis te schrijven, maar de bezoekers zijn duidelijk beter. Als Brabantia op slag van rust de 0-3 scoort is het duidelijk: de titel is binnen.

“Hij nie!”

Na de theepauze volgt een gezapige en sportieve tweede helft. Het hoogtepunt vindt tien minuten na rust plaats, als de keeper van Brabantia een wisselspeler vraagt om iets uit de kleedkamer te pakken. “Achter in de kleedkamer staat een Albert Heijn tasje, nimde gij die ff mee? En da vuurwerk ook!”, aldus de sluitpost, die deze wedstrijd een solide en betrouwbare indruk maakt. Vijf minuten later onderscheidt deze keeper zich door Neueresk uit te komen. Klassieke amateurvoetbaluitspraken als “Hij nie!”, “Meters!” en “Eruit!” zijn te horen, maar qua voetbal gebeurt er weinig spannends meer. Het slotakkoord van de wedstijd is voor de linksback van Brabantia, die de bal gemakkelijk in kan schuiven: 0-4.

Na afloop van het duel is de euforie groot bij Brabantia 6. De titel is binnen en de spelers omhelzen elkaar. Ook wij lopen het veld op, om de sfeer te proeven en de eerste reacties te peilen. “Ja het is natuurlijk schitterend om met deze jongens kampioen te worden. Ik denk dat wij ook echt het sterkste team waren in deze competitie, dus een terechte titel”, stelt Ruben Adriaans. Ook Emile Rasing is tevreden: “Ook mooi dat het een erg sportieve wedstrijd was. Dit seizoen zijn er toch wel wat duels volledig uit de klauwen gelopen, dus ik ben blij dat de kampioenswedstrijd sportief verliep.”De flessen champagne en bier worden opengetrokken en de titel kan gevierd worden. De rechtsback van het team, die ook in het veld opviel door zijn verbale aanwezigheid, schreeuwt zijn teamgenoten bij elkaar om een foto te maken. Het laatste vuurwerk wordt afgestoken en de derde helft kan beginnen. De kersverse kampioen gaat eten (en drinken) bij Lounge 8 in de Dommelstraat. Op onze redactie steken wij een kaarsje op voor het personeel van het sushi restaurant, in de hoop dat alles goed verloopt. Brabantia 6 gaat de titel vieren en wij gaan tevreden naar huis. Na het bezoeken van dit soort wedstrijden kan er altijd maar één conclusie gemaakt worden: er is niets mooiers dan Eindhovens amateurvoetbal.Heeft jouw amateurteam binnenkort ook een kampioenswedstrijd, of vechten jullie tegen degradatie? Laat het ons weten en wij komen kijken!


Lees ook: 
[Wat is Brainport? #2] 10 miljard, maar wie denkt er aan de Eindhovenaren zelf?
 

     
Adverteren?